Verdergaan naar hoofdinhoud
Logo

Happy Gym

Zoeken
Home
Coaches
Gymnasten
Recreanten
Foto's en Video's
Happy Cup
Happy Trophy
Bibliotheek
Coole Happy Gymmanieren
  

Happy Gym Youtube Channel

Follow happygymbe on Twitter

Puur voor de sportr

Gymfed

IKGym

 

 ‭(Verborgen)‬ Verwijder alle site inhoud weergeven

 
 

Neem deel aan onze proeflessen in de zaal  
Wispelberg Coupure op 17 September van 13u tot 15u
Logo
Op zaterdag 17 september is er 's avonds ook de 4de editie van de Happy Quiz. Hier vind je meer details.

Deze melding verdwijnt automatisch binnen enkele ogenblikken.

HAPPY GYM

Happy Gym is een topsport turnvereniging, opgericht in september 1994 die zich uitsluitend specialiseert in de Ritmische Gymnastiek.

Happy Gym voert de professionele aanpak hoog in het vaandel. Het einddoel is de maximale ontplooiing van de ritmische gymnastiek en het bereiken van een hoog niveau in binnen- en buitenland zowel van de competitiegroep als van de recreanten.

Reeds van in de kleuterafdeling (3-6 jarigen) worden de sportieve lijnen uitgetekend. Na een initiatieperiode worden de turnsters geselecteerd.

Happy Gym geniet de volle steun van de Gymnastiek Federatie Vlaanderen, BLOSO en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.

Najlae en Joke in Calais

 

Amper terug thuis van de Baltic Hoop, vertrokken vorig weekend opnieuw twee Happy Gym gymnasten naar een internationaal FIG tornooi, de 28e editie van de Tournoi International Pas de Calais (de vroegere Coupe d'Opale) aan de Franse noordkust. Heerlijk weertje maar strakke zeewind, het decor van een boeiende wedstrijd in de Salle Delphine Ledoux, het trainingscentrum van de pôle GR Calais van de Franse gymnastiekfederatie.

Aangevuld met pre-junior Maité Van Kampen en junior Anaïs Collin, vormden Najlae en Joke de ruggengraat van de Belgische delegatie. Het tornooi had in het verleden steeds een beperkt maar zeer kwaliteitsvol deelnemersveld en de editie 2015 was niet anders. Wereldtoppers zoals de Roemeense Filiorianu, de Israëlische Ashram en de Amerikaanse Serena Lu waren naar Calais afgezakt en maakten , samen met een schare Franse gymnasten zoals Camille Ay het mooie weer.

Het lot had voor onze gymnasten een niet zo favorabele volgorde in petto. Najlae begon met bal, uitgerekend het tuig dat ook in Riga niet zo vlotjes ging. Was het de twijfel van Letland of de opstekende verkoudheid die roet in het eten gooide, maar deze eerste oefening was niet bepaald een succes. Onzuiverheden en tuigverlies op het eind , zorgen voor een niet zo geslaagde opener. Met de hoepel ging het gelukkig al een stuk beter en kon zij bevestigen wat reeds in de voorgaande wedstrijden vaststond : hoepel is duidelijk een sterk tuig voor Najlae. Met 14,000 punten werd mooi gescoord. Ook de twee volgende tuigen streelden de kaap van de 14 punten. De lintoefening was vrij goed, met schwung gebracht en bijna genoeg voor een finaleplaats. De in Riga nog zo hoog scorende knotsoefening, kende net iets teveel onzuiverheden om die hoge punten te evenaren, maar kon toch, gelet op de omstandigheden, toch bekoren. Het puntentotaal van 53,250 lag twee punten lager dan in Letland, maar de zon schijnt niet alle dagen… Bal, dat is een kolfje naar de hand van Joke, die daarmee ook de spits mocht afbijten. Foutloos, wat een zucht van opluchting ontlokte bij de begeleiding. Met 13,500 werd Joke echter te karig beloond, want de oefening was zowaar één van de betere van het lot. De hoepeloefening was echter hetzelfde lot niet beschoren. Teveel tuigverlies op slechte momenten, deden Jokes fraaie uitgangspositie na het eerste tuig meteen teniet. Ook het lint vlotte niet : de warme zaal en dus transpiratie, lieten het lint tot tweemaal toe rond het lichaam hangen, wat natuurlijk meteen wordt afgestraft in de score. Gelukkig kon Joke zich nog herpakken met een heel leuke en speelse knotsoefening, zodat zij toch op dezelfde fraaie manier kon eindigen als zij begonnen was (13,450). Beide meisjes werden respectievelijk negende en tiende. Zowel Maité als Anaïs werden in hun categorie vierde.

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op dinsdag 24 maart 2015 
Najlae sterk in Letland, Sasha en Jaklin pakken medailles in Mol

 

Op 13 maart 2015 vlogen Happy Gym-turnsters Najlae en Paulien richting Riga in Letland om daar deel te nemen aan de FIG competitie "Baltic Hoop 2015" dat aan zijn 16e editie toe was. Temidden van een met kunstwerken versierde competitiehal, namen 29 gymnasten deel waaronder een aantal gevestigde namen, zoals de Wit-Russische Staniouta, Romanova uit Oekraïne, Halkina, Bogdanova alsook enkele toppers uit Azerbeidjan. Een serieuze test dus voor onze meisjes.

Najlae die op de laatste provinciale kampioenschappen in eigen land een geslaagde generale repetitie had, schoot sterk uit de startblokken. De hoepeloefening was meteen goed voor een 14,117 punten wat op dit niveau mag gezien worden. Jammer dat de baloefening enigszins de mist inging, want zowel de oefening met lint (14,100) en vooral de knotsoefening (14,500) waren absolute top. Met een totaalscore van 55,717 punten sloot zij nauw aan bij de gerenommeerde turnsters voor haar en was zij amper één punt verwijderd van een 16e stek. Paulien kon zich ook vrij goed handhaven temidden van dit kransje Europese toppers. Hoepel (13,250) en bal (13,500) waren goed en ook lint kon nog op gematigde bijval rekenen, maar met de knotsen ging het volkomen mis. Toch moet ook Paulien uit dit Letse avontuur het nodige besef puren dat zij verder op de ladder aan het klimmen is, hetgeen binnenkort ongetwijfeld de nodige vruchten zal afwerpen. Op het slotgala achteraf wist Paulien nog een kunstenaarstrofee "Hand of Glass" mee naar huis te nemen.

In hetzelfde weekend was er in Mol een internationaal jongerentornooi, waaraan ook enkele Happy Gymmers deelnamen. Sasha toonde nog maar eens haar verfijnde techniek en zette meteen de toon voor een sterk tornooi met haar oefening zonder tuigen. Daar reeds was zij bijna één punt sterker dan de tegenstand. De touwoefening kende net iets meer technische foutjes, maar zij had genoeg voorsprong om met de gouden medaille huiswaarts te keren. Jaklin begon net iets minder goed zonder tuigen, maar zette dat meteen recht door te bewijzen dat zij tuigtechnisch zeer sterk is en hoge ogen scoort. De zilveren medaille was zeer verdiend en meteen had Happy Gym de eerste twee plaatsen voor zich opgeëist. Ook Oona – die in een hogere categorie uitkwam – heeft sterk van zich afgebeten. Zij hield zich mooi staande temidden van het internationale gezelschap en kon beslag leggen op een zeer verdienstelijke zevende plaats. Bravo meisjes.

Alle uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op dinsdag 24 maart 2015 
Oona en Sasha winnen in Brasschaat – Thaïs provinciaal kampioene

 

Brasschaat was dit weekend 'the place to be' voor de derde provinciale voorronde ritmische gymnastiek voor het I en C niveau. De Happy Gym meisjes brachten het er helemaal niet slecht vanaf. Bij de allerkleinsten legde Raïsa een uiterst verzorgde oefening zonder tuigen op de mat en liet meteen de hoogste score van het lot noteren. Het touw wou net iets minder vlotten, waardoor zij uiteindelijk tweede werd. Ann-Marie van haar kant kreeg de meeste uitvoeringspunten achter haar naam bij de oefening zonder tuig, maar de moeilijkheidsjury had het iets minder op haar begrepen. Ook kleine slordigheden met het touw speelden haar lichtjes parten. Ann-Marie werd derde. Bij de I2 9 jarigen blijft Oona de successen opstapelen. Ook al was het verschil deze keer miniem, toch was ze de beste zonder tuig, maar met het touw heeft ze al zeker een betere wedstrijd geturnd. Toch had ze nog voldoende marge om beslag te leggen op de gouden plak. De I1 9 jarigen, kenden een dubbel Happy Gym succes. Sasha turnde een uiterst verzorgde wedstrijd. Met de oefening zonder tuig had zij reeds een ruime voorsprong van 0,5 punten op de concurrentie, maar teamgenote Jaklin counterde met een zeer sterke touwoefening. De hoepeloefening van Jaklin was heel goed, maar Sasha gaf een sublieme baloefening ten beste en verwees Jaklin naar de tweede plaats. Een mooie wedstrijd van die twee youngsters.

De groepsoefening van de B jongeren 8 tot 10 jaar met Bianka, Oona, Viktoria, Sasha en Jaklin oogstte veel bijval van het publiek. Een kleine fout bij de eerste oefening ten spijt, deden zij in de tweede uitvoering ruimschoots beter, maar moesten uiteindelijk de duimen leggen met een miniem verschil van 0,05 punten. Het gaat elke keer echter steeds weer crescendo, wat het beste voor de toekomst laat verhopen.

Op het C-niveau had Happy Gym nog drie vertegenwoordigsters. Emilie, die voor het eerst dit jaar aan competitie doet, bevestigde bij de 11 jarigen haar goede uitslagen van de vorige wedstrijd. Onze provinciaal kampioene is erin geslaagde de kloof met de top van het klassement te dichten. Zij liet de hoogste hoepelscore in de categorie noteren en legde uiteindelijk beslag op de bronzen plaats op amper 0,15 punten van de eerste stek. Bij de juniors had Thaïs pech bij de oefeningen met knotsen, toen een wispelturige knots het hazepad koos en buiten de mat terechtkwam. Dat kwam haar duur te staan, want zonder die fout lag de weg naar de eerste plaats open. Thaïs werd nu tweede, maar toch Oost-Vlaams kampioene. Bij de seniors ten slotte turnde Maona een heel goede oefening met hoepel, maar maakte nadien twee ernstige fouten, zowel met bal als met knotsen, waarbij de tuigen telkens buiten de mat terechtkwamen en die haar heel veel punten hebben gekost. Als zij deze zware fouten weet te vermijden, ligt een mooie weg open voor Maona die verder leidt dan de derde plaats die zij nu wist te bemachtigen.

Alle provinciale voorrondes zijn nu achter de rug. We kunnen duidelijk de vooruitgang zien bij alle Happy Gym turnsters. Proficiat ! En nu op naar de Vlaamse kampioenschappen eind deze maand.

 

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Jan Decrock op zaterdag 14 maart 2015 
Najlae en Aya Oost-Vlaamse kampioenen

 

Najlae is vorig weekend in de Arena Van Vletingen te Gent Oost-Vlaams provinciaal kampioene geworden. Haar globale prestatie was er één die mocht gezien worden. De nieuwe hoepeloefening geraakte stilaan op dreef en bevestigde de leuke choreografie die ook al op de provinciale voorronde in Mol hoog scoorde. Toen kende deze goede prestatie geen vervolg, maar afgelopen weekend blaakte onze vice-nationaal kampioene van sportieve vorm. Met een even schitterende baloefening (14,550) sloeg zij reeds een kloof met de eerste achtervolgster en vooral de score met knotsen (14,850) was van internationaal niveau. Een heel kleine hapering met lint (toch goed voor 14,250) kon de pret niet bederven. Najlae bewees dat zij de terechte kampioene was en de wedstrijd van twee weken terug slechts een 'accident de parcours' was. Ook Paulien had een leuke reactie in huis voor de non-wedstrijd in Mol. Zowel hoepel als knotsen vlotten goed en vooral het sterke lint werd terecht beloond met de tweede hoogste score van de wedstrijd (14,150). Een jammerlijke fout met bal verhinderde dat Paulien aanspraak kon maken op de zilveren medaille. Toch een knappe derde plaats als terechte beloning. Bij Tess kan je rekenen op een constante wedstrijd. Dat was op dit Provinciaal kampioenschap niet anders. Een goede wedstrijd zondermeer, zonder echte uitschieters, zonder echte dieptepunten. Hoepel en lint kwamen het best uit de verf. Een mooie vierde plaats aan het eind van de rit. De oefeningen van Belgisch kampioene Joke, willen maar niet vlotten. Het ging volledig mis in Mol, maar ook het kampioenschap in Gent, was niet echt super. Teveel fouten op beslissende momenten zorgden ervoor dat het seizoen voor Joke nog echt moet beginnen. Een goede wedstrijd in Calais binnenkort, kan voor de nodige déclic zorgen.

In de juniorscategorie, turnde Aya een goede wedstrijd met drie tuigen. Zowel touw, hoepel als bal lukten vrij goed, maar met de knotsen verspeelde zij bijna de voorsprong die zij met de andere tuigen had opgebouwd. Een verdiende provinciale titel ongetwijfeld, maar foutloos turnen bij alle oefeningen, is een werkpunt. In de categorie van de beloften turnden ook Larisa en Aiko een betere wedstrijd. Zij legden beslag op de tweede en derde plaats in de provinciale uitslag, maar moesten in de open wedstrijd Lenne Sannen uit Mol voor zich dulden.

Zaterdag hadden de jongeren van het B-niveau hun provinciale wedstrijd al afgewerkt. Lydia turnde een goede hoepel-, maar vooral een sterke baloefening bijeen en legde verdiend beslag op de tweede plaats. Cati had pech met het touw en eindigde een trapje lager op het podium. Bij de 10 jarigen, heeft een zieke Bianka alle moed bijeen geraapt om nog een fraaie tweede plaats weg te kapen, net voor teamgenote Viktoria, die daarmee een plaatsje beter deed dan bij een vorige editie. In de categorie van de 11 jarigen legde Luca beslag op de derde plaats, maar was niet echt bij de zaak in de oefeningen met touw en hoepel, waar zij ongetwijfeld beter kan. Bij de instappers ten slotte, toonden Raïsa, Anne-Marie en vooral Oona nogmaals al het goede dat wij van hen verwachten. Proficiat aan alle meisjes en op naar de Vlaamse kampioenschappen !

Uitslagen op de resultatenpagina.

  Gepost door Edwin De Backer op vrijdag 6 maart 2015 
Thaïs en Aya winnen in Mol

 

De eerste provinciale voorronde voor +13 jarigen, dus juniors en seniors, vond vorig weekend plaats in Mol. Happy Gym was van de partij met zeven turnsters.

De juniors van het C-niveau beten de spits af. Thaïs was onze vertegenwoordigster in deze categorie een deed het uitstekend. Vooral de hoepel-oefening was meer dan behoorlijk en kende niet al te veel technische fouten. Het leverde haar een gedeelde hoogste score van alle deelneemsters op. Ook de baloefening ging vrij vlot. Alleen had de GymFed een nieuwigheid ingevoerd in de wedstrijd en duidde de chrono een tijdsoverschrijding van 3 seconden aan, wat een aftrek van 0,15 punten opleverde. Niettemin was de balscore de hoogste van alle deelneemsters. Helaas kende beide goede oefeningen geen vervolg met de knotsen. Vrijwel alles ging fout, maar gelukkig liet ook de tegenstand het afweten, zodat Thaïs dan toch verdiend met de eerste plaats mocht pronken op het podium.

Maona trad voor het eerst aan in de seniorcategorie. Maona moet geacht worden zeker te kunnen meedraaien aan de top van haar leeftijdscategorie. Alleen zullen de technische fouten eruit moeten. Vooral de knotsen waren blijkbaar een zware opgave, na een nochtans mooie en goede hoepel-oefening. Maona werd vierde.

Zus Aya maakte dit seizoen de overstap naar de juniorcategorie in het A-niveau. Zij turnde zeer stabiel en met overtuiging. Wat foutjes met het touw, wellicht te wijten aan de zenuwen voor de eerste wedstrijd, maar voor het overige liep Aya steeds verder uit. Knotsen is voor Aya dit jaar een nieuw tuig, maar zij bracht de oefening met verve (11,800), maar ook de oefening met hoepel en bal staken met kop en schouders boven de tegenstand uit. Zij won de wedstrijd met 3,5 punten voorsprong op de tweede plaats.

Ook de seniors A waren aan hun eerste wedstrijd van het seizoen toe. Nationaal kampioene Joke kende haar dagje niet. Het was vrij duidelijk dat het al een tijdje geleden was dat zij nog een wedstrijd op enig niveau had geturnd. Alleen de baloefening (13,900) werd op aanvaardbaar niveau geturnd, maar alle overige oefeningen konden gerust onder de noemer 'complete off-day' worden geplaatst. Joke eindigde op een voor haar ontgoochelende vijfde plaats. Vice-kampioene Najlae begon zeer sterk : de hoepel-oefening haalde de hoogste score van de competitiedag (14,150) en toonde nog maar eens het geweldige talent dat zij tentoon kan spreiden. Nadien bleek dat de recente heelkundige ingreep bij Najlae toch enige fysieke sporen had nagelaten : langzaam zakte zij conditioneel enigszins weg en werden er meer fouten gemaakt. Verder dan een tweede plaats kwam Najlae niet. Paulien werd karig beloond voor haar nochtans niet onaardige wedstrijd. Vooral de eerste drie tuigen kwamen goed uit de verf, maar werden niet echt gehonoreerd in de score. De overgave die Paulien in de oefeningen legt, was duidelijk maar kon toch niet verhinderen dat de lintoefening teveel technische fouten kende en haar uiteindelijk op een vierde plaats bracht. De derde plaats in de uitslag, was ook voor een Happy Gym gymnaste. Tess was vrij constant in haar prestatie. Zij maakte weinig technische fouten en turnde vrij ontspannen. Knotsen, maar vooral hoepel waren haar sterkste tuigen. Zoals bij haar teamgenoten, ging ook één en ander mis bij de lintoefening, zodat zij zich nog moest reppen om de derde plaats veilig te stellen. Kaat Wyers won de wedstrijd. We moeten hopen dat deze provinciale voorronde de aanzet heeft gegeven tot een spannend wedstrijdseizoen. Afspraak in het laatste weekend van februari voor het Oost-Vlaams provinciaal kampioenschap.

 

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op donderdag 12 februari 2015 
Bianka, Oona en Emilie provinciale kampioenen

 

Afgelopen weekend werd het wedstrijdseizoen 2014-2015 op gang gebracht met de eerste provinciale voorronde en meteen ook het Provinciaal kampioenschap Oost-Vlaanderen voor alle jongeren categorieën. De Arena Van Vletingen was het strijdtoneel van heel wat jong talent dat de toekomst van de ritmiek in Vlaanderen zal gaan bepalen.

Zaterdag waren alle Instappers aan de beurt. Deze beginnende competitiegymnasten werden ingedeeld in leeftijdscategorieën en moeilijkheidsniveau. Scores boven een totaal aantal punten, worden met een gouden brevet gehonoreerd, onder het aantal met een zilveren brevet. Insiders weten natuurlijk ook graag hoe deze gymnasten het er hebben vanaf gebracht.

Bij de allerjongsten trad Ann-Marie als eerste in de arena. Zij betoverde meteen vriend en tegenstand met een sublieme oefening zonder tuig. Zeer charmant en uiterst verzorgd (een uitvoeringsscore van 8,00 punten is op die jonge leeftijd zelden gezien). Ann-Marie bracht dan ook de beste oefening van het ganse lot. Toch zou het niet volstaan voor de provinciale titel, nu de touwoefening een stuk minder zeker werd geturnd. Ann-Marie kaapte echter zeer verdiend de zilveren plak weg. Teamgenote Raïsa turnt in een andere stijl. Zij heeft een meer bruisend temperament, is iets minder zuiver maar de uitstraling van het plezier bij de oefeningen compenseert dat ruimschoots. Zij werd derde.

Bij de Instap 2 negenjarigen, mochten we meteen de eerste Provinciale titel vieren met Oona. Voor haar eerste grote officiële wedstrijd was het meteen raak. Oona bleef haar zenuwen duidelijk de baas en gaf blijk van een grote zelfzekerheid en présence. Zowel met de oefening zonder tuigen als met het touw torende zij boven de tegenstand uit.

De wedstrijd bij de Instap 1 negenjarigen, kende een wat tumultueus verloop, nu onze Happy Gym gymnasten niet echt kregen wat zij verdienden. Jaklin – een ganse week ziek – toonde een onvoorstelbare karaktersterkte en turnde een fraaie wedstrijd. De oefening zonder tuig, maar vooral de hoepeloefening werd karig beloond, waardoor zij vrede moest nemen met de derde plaats. Hetzelfde lot onderging Sasha. Super gemotiveerd bracht Sasha een vrij foutloos parcours, maar de baloefening en vooral de oefening zonder tuig werd minder gehonoreerd dan zij verdiende. Zilver was het resultaat.

Bij de C jongeren 11 jaar, was het ook voor Emilie haar eerste officiële wedstrijd. De overgang van de recreatieve groep naar de competitie werd vrij goed verteerd en Emilie hield goed stand, ook met de oefening met hoepel. In de open wedstrijd werd zij derde, maar als enige Oost-Vlaamse mocht zij terecht aanspraak maken op de titel van Provinciaal kampioene !

De zaterdagwedstrijden eindigden toch nog met een kleine ontgoocheling toen ook de groepsoefening B-jongeren (8-10 jaar) niet kreeg wat zij verdiende. Merkwaardig aan dit verhaal is dat de volledig mislukte eerste oefening (door een muziekmankement) een hogere score kreeg, dan de hernomen en perfect uitgevoerde oefening, en dan nog in de uitvoeringsscore. Iedereen zag natuurlijk wat men zag…

Op zondag kwamen de jongeren van het A en het B niveau aan bod. Luca, voor het eerst dit seizoen aantredend in het B-niveau, mocht de spits afbijten en deed dat vrij behoorlijk met een oefening zonder tuigen, die de op één na de hoogste score haalde. Daarna was Luca achter de zenuwen niet meer de baas. Vooral de hoepeloefening ging volledig de mist in. Allround vierde en provinciaal tweede was op die manier het hoogst haalbare voor haar. Beter verging het dan Bianka, in de B 10 jarigen. Bianka turnde vooral een regelmatige wedstrijd met een oefening zonder tuig, die de beste was van alle deelneemsters, maar met een net iets mindere touwoefening (foute gooi), zodat zij allround net de duimen moest leggen, maar zich toch tot Oost-Vlaamse kampioene mocht kronen. In de leeftijdscategorie tot 13 jaar, turnde Lydia een goede wedstrijd : heel sterk begonnen met touw, kropen er met hoepel en bal net iets meer onzuiverheden in de oefening. Toch leverde de baloefening haar de hoogste score van alle deelneemsters op. Zij legde beslag op een fraaie tweede plaats. Cati begon zeer aarzelend. De touwoefening was van de rampzalige soort, maar zij zette toen een fantastische remonte in. De hoepeloefening leverde haar de op één na hoogste score van de deelneemsters op en ook met bal turnde zij mee met de top. Die inhaalbeweging leverde haar een bronzen medaille op.

Ten slotte turnden nog twee leeftijdscategorieën in het A niveau hun provinciaal kampioenschap. Bij de categorie 11-12 jarigen (voorheen beloften), hadden wij twee vertegenwoordigsters. Aiko heeft dit seizoen de overgang gemaakt naar het A-niveau. Zij ontgoochelde niet en bewees haar plaats in die hoogste categorie waard te zijn. Vooral de oefeningen met hoepel en bal waren van een vrij goed niveau. Alleen had Aiko blijkbaar last om wat in het wedstrijdritme te geraken, want de oefening zonder tuigen en touw waren niet goed genoeg en deden haar allround naast het podium belanden. Provinciaal was zij derde. Larisa ontgoochelt nooit op wedstrijden. Onze nationale miniemen kampioene van 2014 komt nu in een hogere leeftijdscategorie en het gaat haar duidelijk goed. Ze gaf het beste van zichzelf in de oefening zonder tuigen en vooral met het touw. Een spijtige misser met hoepel, die behoorlijk zwaar werd afgestraft, kostte haar finaal de tweede plaats. Zij werd wel Oost-Vlaams vice-kampioene.

Allemaal proficiat, meisjes. Volgende week in Mol komen de oudere leeftijdscategorieën van het A, B en C niveau in actie.

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op dinsdag 3 februari 2015 
Clubwedstrijd

Klik hierboven voor meer foto's

  Gepost door Jan Decrock op zaterdag 17 januari 2015 
Happy Cup 2014 is gestart !
 
 

In accordance with the Royal Belgian Gymnastics Federation ,our club vzw Happy Gym has the great honour to invite your club/ federation to attend the 17th edition of the International Rhythmic gymnastics F.I.G. Tournament

 

“THE HAPPY CUP 2014”  

in Ghent, Belgium from 14th until 16th of November2014

  Gepost door Jan Decrock op vrijdag 14 november 2014 
Laatste ronde

 

 

Voor de ceremonie zelf hadden we geen reservatie gemaakt en dus waren we te laat. Maar het theehuis van Happo-en ontving ons wel voor het gebruiken van een kopje groene thee en dat is op zich al een ganse bedoening. Het theehuis bevindt zich temidden een prachtige Japanse tuin inclusief bonsai- boompjes van 300 jaar oud en waar die dag 33 huwelijken waren ingezegend. Aardig om zien hoe tegelijk vier huwelijken tegelijk doorgingen en geen enkele plechtigheid in het vaarwater van het andere kwam. Japanners en organisatie: een perfect huwelijk als het ware. De tuin heeft ook een meertje en een idyllisch eilandje waaromheen kanjers van Japanse kooien zwommen met open pruillippen, als snakkend naar lucht. Paadjes leiden langsheen de perfect onderhouden gazons en als echte 'party crashers' storen we niet als we een kijkje willen nemen op de aan de gang zijnde huwelijkceremonie. Een horde dieners en diensters vegen nauwgezet alle rozenblaadjes van het pad, die door de familie en genodigden waren uitgestrooid, van zodra het koppel erover naar de fotosessie is gewandeld. Geen blaadje kon men nog bespeuren.

 

De theeceremonie dus : het eigenlijke voorbereidende werk, waarbij de theeblaadjes door de in kimono geklede dame op rituele wijze worden fijn gemaakt en gekookt, hebben we dus gemist, maar niet minder vriendelijk en met evenveel overgave en plechtigheid, nodigde zij ons uit om plaats te nemen in een lokaaltje, naast de tatami waar de echte ceremonie plaatsvindt. We krijgen eerst een blaadje papier op tafel waarop twee koekjes worden gelegd. Daarna komen de kopjes thee : een groen brouwsel dat in geen enkel opzicht gelijkt op wat wij als 'thee' drinken. De kom wordt door de serveerster met beide handen aangereikt en hoort ook met beide handen aangenomen te worden. De kop die een opschrift draagt wordt gedraaid tweemaal in wijzerzin, alvorens de drank zonder toevoegsels als suiker of melk, wordt genuttigd. Een soort groen theegruis blijft achter. Alvorens de kop terug neer te zetten, wordt die terug twee keer in wijzerzin gedraaid, zodat het opschrift nu naar de dame is gekeerd. Een ingetogen plechtigheid waaraan wij wellicht terugdenken als we nog een kopje thee nuttigen de toekomst.

De teamwedstrijd om de Aeon Cup kende een vrij voorspelbaar verloop : Gazprom uit Rusland, Deriugina uit Oekraïne, Dinamo uit Wit-Rusland, het team uit Azerbaidjan, Georgië, het verrassende Oostenrijk en Japan plaatsten zich voor de tweede ronde, waarbij een knock-out fase werd gehanteerd. Oostenrijk en Azerbaidjan verdween uit de wedstrijd, maar Japan versloeg onverwacht Georgië, zodat de halve finales werden geturnd door Gazprom tegen Japan en Dinamo tegen Deriugina.

 

De Oekraïense junior haalde het niet zodat Wit-Rusland uiteindelijk de finale mocht turnen tegen Mamun en Kudryavtseva. De Russen wonnen. Individueel ging Mamun met de gouden medaille lopen, omdat de wereldkampioene in de fout ging bij de bal-oefening. Een verrassende maar evengoed verdiende winnares.

Traditiegetrouw eindigt de Aeon Cup met een grandioze farewell-party op een overweldigend Meiji domein (Meiji Kinenkan - 明治記念館), waarbij men zich kon tegoed doen aan overdadige hoeveelheden sushi, roasted beef en dessert. Een stukje Vlaamse kermis, inclusief schietstanden en rad van fortuin, waren bij de turnsters zeer in trek. Afgesloten werd er met een gezamenlijke "kampai" op het volgend jaar!

 

Tokio, 20 oktober 2014

 

Edwin

 

  Gepost door Edwin De Backer op zaterdag 25 oktober 2014 
Eerste ronde

De term godsdienst kan je in Japan niet gebruiken. Wel zijn veel van de bezienswaardigheden verbonden met een religie, die eerder moet gezien worden als een levensbeschouwing. Zo zijn er voornamelijk het boeddhisme en het shintoïsme. Bij dit laatste staat voornamelijk het begrip "kami" centraal, dat hoofdzakelijk het nobele en heilige karakter aanduidt van een persoon een voorwerp of een begrip aanduidt. Voornamelijk de geest van de voorouders of heersers wordt vereerd. Een centrale, scheppende god kent het shintoïsme niet. Het ritueel gebeurt aan het huisaltaar of aan de schrijn, aangekondigd door een 'torii' of poort, waaronder je het heiligdom betreedt. Er zijn vrijwel geen beelden, maar aan de overledene wordt rijst, fruit of andere voorwerpen gebracht. Bij het gebed, wordt eerst aan een lange koord de gong geluid, waarna de gelovige tweemaal in de handen klapt, een buiging maakt en een geldstuk in een offerblok gooit. Een kort gebed volgt waarna terug een diepe buiging het moment afsluit.

Het boeddhisme beschouwt het leven als een lijdensweg en vermits via de reïncarnatie dit lijden zich steeds herhaalt, is het van belang zich aan begeerte en de hechting aan het leven te onttrekken en de geest te verlichten. Het shintoïsme richt zich tot het leven van vandaag, terwijl het boeddhisme daar een dimensie aan toe. Vandaar dat beide plaatsen van gebed dikwijls aanwezig zijn op dezelfde heiligdommen.

In Tokio staan ongelooflijk veel tempels en schrijnen. De voornaamste is die van Senso-ji, die een klein gouden beeldje van Kannon zou herbergen, aanbeden door het Sho-Kannon boeddhisme. Voor het grote altaar staat een grote wierookbrander, waaromheen mensen zich verdringen om de naar verluidt, helende rook over hun pijnlijke gewrichten te wrijven. Wij waren getuige van een prachtig spektakel met drakendragers en fluit-spelende geisha's midden dit feeërieke decor.

De Aeon Cup kende inmiddels zijn eerste competitiedag, waarbij alle gymnasten van alle teams hun vier oefeningen turnden met de bedoeling zich bij de eerste zeven te rangschikken om de tweede ronde te bereiken.

In de morgen turnden de 18 juniors om hun steentje bij te dragen tot de globale teamscore en zich eventueel bij de beste vier te plaatsen voor een individuele finale. Anaïs Collin, de Belgische juniorskampioene deed het zeer behoorlijk. Alleen enkele foutjes bij bal zorgden ervoor dat zij op een zeer ondankbare vijfde plaats eindigde.

Tess was ingedeeld bij de eerste groep seniors, Paulien bij de tweede. Onze meisjes turnden de ideale volgorde en de hoepeloefening van Tess had een aanvaardbaar niveau. Toch kon je toen al zien dat zeer nauwlettend werd toegekeken op technische uitvoeringsfouten. Iets te veel onzuivere aannames werden vertaald in lage uitvoeringspunten. Bal is niet het sterkste tuig van Tess maar lukte ook aardig. Nadien ging het echter bergaf. Knotsen en vooral lint gingen fout: teveel drops werden afgestraft en konden niet verhelen dat Tess door aan voorafgaande voetblessure geen ideale voorbereiding had gekend.

Aan Paulien om één en ander recht te zetten. Ook zij begon met hoepel en turnde vlotjes. Ook bij haar kon de uitvoeringsscore wat hoger maar de 13,300 punten is op dat internationale niveau aanvaardbaar. Bal is normaal Pauliens sterkste tuig, maar het ging fout en ook knotsen wilde niet vlotten: teveel rechtstreekse fouten, die de jury er zelfs toe brachten om de punten naar beneden te corrigeren wegens gebrek aan 'eenheid' in de oefening. Toch slaagde Paulien erin om de scheve situatie nog enigszins te redden, door een redelijk goede lintoefening.

Hoop op een goede klassering was er echter niet meer en de combinatie Happy Gym-Mounier werd 15e. Niettemin had een 12e plaats er ingezeten, want die was geen volle twee punten van ons teamresultaat verwijderd.

Zoals op het WK is echter ook hier alweer gebleken dat het al veel te lang geleden was dat onze gymnasten nog een wedstrijd op dit hoge niveau hadden geturnd. Dit gebrek aan ervaring speelt ons parten en daaraan moet dringend worden gewerkt.

Tokio, 18 oktober 2014

Edwin

  Gepost door Jan Decrock op zondag 19 oktober 2014 
1 - 10 Next
 

 Demo Bianka, Luca en Fee

Geen dringende info op dit moment

 Geplande Activiteiten

3-4-2015World Cup Ritmische GymnastiekBoekarest (ROU)
10-4-2015World Cup Ritmische Gymnastiek Pesaro (ITA)
25-4-2015Belgisch Kampioenschap en Coupe KBT RGGent
1-5-2015Europees Kampioenschap RG Minsk (BLR)
1 - 4 Next

Online inschrijven

 Aankondigingen

Provinciale voorronde RG A 13+ en BC 14+ (ANT-LIM-VB) in Mol 07-02-15
Ook dit weekend nemen weer heel wat Happy Gym gymnasten deel aan een wedstrijd. We wensen Maona, Thaïs, Paulien, Tess, Joke, Najlae en Aya veel success.
Praktische info en draaiboek kun je op http://www.gymfed.be/activiteiten/detail.lasso?id=2558316&t=2 vinden.

Gymnastenpaginas aangepast 31-01-15
Het overzicht van de gymnasten op http://www.happygym.be/competitie/default.aspx is aangepast met nieuwe foto's en de achterliggende gymnastenpaginas zijn ook aangepakt. Kijk ze zeker eens na.

Provinciale voorronde RG Jongeren ABCI (OVL-WVL-VB) - Gent 31-01-15
Vandaag en morgen is er de eerste echte competitiewedstrijd van het seizoen. We wensen Aiko, Alexandra, Ann-Marie, Bianka, Catarina, Emilie, Jaklin, Larisa, Luca, Lydia, Oona, Raïsa, en Victoria alvast veel succes toe. Meer info vind je op http://www.gymfed.be/activiteiten/detail.lasso?id=2558312&t=2

1 - 3 Next
Happy Gym

 Koppelingen

  BLOSO
  BOIC
  De Vlaamse Gymnastiek Federatie
  Gymfoto
  Stad Gent
  Provincie Oost-Vlaanderen
  Marc Voltigier Clips and DVDs