Verdergaan naar hoofdinhoud
Logo

Happy Gym

Zoeken
Home
Coaches
Gymnasten
Recreanten
Foto's en Video's
Happy Cup
Happy Trophy
  

Happy Gym Youtube Channel

Follow happygymbe on Twitter

Puur voor de sportr

Gymfed

IKGym

 

   

Neem deel aan onze proeflessen in de zaal  
Wispelberg Coupure op 17 September van 13u tot 15u
Logo
Op zaterdag 17 september is er 's avonds ook de 4de editie van de Happy Quiz. Hier vind je meer details.

Deze melding verdwijnt automatisch binnen enkele ogenblikken.

HAPPY GYM

 

Happy Gym is een topsport turnvereniging, opgericht in september 1994 die zich uitsluitend specialiseert in de Ritmische Gymnastiek.

Happy Gym voert de professionele aanpak hoog in het vaandel. Het einddoel is de maximale ontplooiing van de ritmische gymnastiek en het bereiken van een hoog niveau in binnen- en buitenland zowel van de competitiegroep als van de recreanten.

Reeds van in de kleuterafdeling (3-6 jarigen) worden de sportieve lijnen uitgetekend. Na een initiatieperiode worden de turnsters geselecteerd.

Happy Gym geniet de volle steun van de Gymnastiek Federatie Vlaanderen, BLOSO en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.

Najlae doet het ook in de Stadsloop

 

Wie denkt dat Happy Gym turnsters alleen actief zijn in de turnzaal, heeft het mis voor. Op 17 mei jl had in de Gentse stadskern de jaarlijkse Stadsloop plaats. Net geen zesduizend lopers die zich in een lange sliert en onder een stralend zonnetje een weg baanden doorheen het stadscentrum. Via het Sint Baafsplein, het stadhuis, Hoogpoort en Langemunt, over de vrijdagmarkt in een traject dat naar keuze 5 of 10km kon bedragen, met op het eind nog een nijdig klimmetje in de Sint Pietersnieuwstraat naar het Sint Pietersplein. En zie, wie we daar aantreffen : kersvers Belgisch kampioene Najlae die binnenstad. En nog niet eens zo kwaad. In een tijd van 29 min 24sec legde ze beslag op een 518e plaats van de 1550 deelnemers over die afstand. Binnen het eerste derde van het klassement, zo klinkt het in het GymFed jargon… Dikke proficiat Najlae !

  Gepost door Edwin De Backer op maandag 25 mei 2015 
Medailleoogst op het VK C & I : Jaklin Vlaams kampioene

 

De laatste wedstrijd van het competitieseizoen in eigen land, is traditiegetrouw het Vlaams kampioenschap C. Dit jaar is daaraan ook het Vlaams kampioenschap voor het I-niveau (beginners) gekoppeld. Tot deze laatste categorie behoren de negenjarigen die voor hun achtste niet aan competitie mogen deelnemen, maar van wie nadien verwacht wordt dat zij een bepaald niveau halen. Deze kromme redenering, weerhoudt er de clubs niet van deze gymnasten klaar te stomen via eigen initiatieven, zodat zij dan toch in staat zijn vanaf die prille leeftijd op wedstrijdniveau mee te draaien. Vier jaar nadien zijn zij immers junior en deze periode is lang, maar tegelijk ook kort in de voorbereiding.

Niettemin traden in Gent onze negenjarigen voor het eerst op een Vlaams kampioenschap aan met drie tuigen. Sasha moest blijk geven van haar bijzonder groot talent en het geloof dat iedereen in haar heeft om een mooie RG carrière op te bouwen. De oefening zonder tuig was sterk. Sasha had er duidelijk zin in. De oefening was afgewerkt en de lichaamselementen duidelijk en correct geturnd. De score van 9,450 punten was lichtjes aan de lage kant. Ook met het touw deed zij het voortreffelijk, een kleine hapering niet te na gesproken. Met 9,600 haalde zij de op één na hoogste score. Als derde, vrij tuig, koos Sasha voor bal. De oefening was prima : Sasha turnt op die jonge leeftijd elementen, die haar leeftijdsgenoten ter zijde moeten laten. De oefening wordt minder naar waarde geschat, want de elementen waren correct. De score van 9,400 was ongetwijfeld te laag. Sasha legde beslag op de tweede plaats. We zijn altijd trots te mogen schrijven dat de concurrentie uit eigen midden komt. Jaklin legde een zeer verzorgde oefening zonder tuig op de mat, die haar een totaal van 9,250 punten opleverde, zo'n twee tienden achter haar teamgenote. Maar Jaklin is mentaal sterk. Met de tuigen schakelde zij een versnelling hoger. De touwoefening was niet altijd even zuiver, maar de elementen werden correct geturnd. De uitvoeringscore was wat lager, maar werd gecompenseerd door de moeilijkheidsgraad van de oefening. De hoogste score van het lot met 10,000 punten. De achterstand was in een voorsprong omgebogen. De naar de smaak van velen, beste oefening van Jaklin , met hoepel, werd merkwaardig genoeg lager gequoteerd. De 9,450 had hoger gemogen. Maar wie zal daarover klagen : Jaklin pakte de Vlaamse titel en de gouden medaille !

De 11-jarigen van het C niveau waren met tien deelneemsters in totaal. Emilie was één van hen. Vorig jaar nog actief op het recreatieniveau, ontpopte Emilie zich dit competitiejaar tot een talentvolle gymnaste. In de voorgaande provinciale voorrondes haalde zij telkens fraaie resultaten. Emilie voelt zich blijkbaar goed in de turnwereld. Ook op dit Vlaams kampioenschap ontgoochelt zij niet. De oefening zonder tuig haalde met 8,800 de hoogste score van alle deelneemsters, samen met de latere winnares. Met de hoepel werden wat fouten gemaakt, maar geen erg. De latere winnares had drie tuigen nodig om Emilie te verslaan, die zeer verdiend strandde op een mooie zilveren plek. Bij de juniors C, kende Thaïs een eerder rampzalige start. Waren het de zenuwen die haar parten speelden, maar de hoepeloefening gaf een zeer onzekere indruk. Zeer Thaïs oneigen, want hoepel is in principe een goed tuig. De schade bleef beperkt, maar met de bal ging het helemaal fout. In het midden van de oefening beging Thaïs een fout bij het vangen en sprong de bal helemaal weg, buiten de mat. Voor het laatste tuig had zij één en ander op te halen. Gelukkig wist zij zich heel goed te herpakken en legde zij een zeer goede oefening met knotsen op de mat. Met een score die zelfs de hoogste was van alle in deze categorie geturnde oefeningen. Deze 9,500 maakte heel wat goed, zodat Thaïs uiteindelijk kon beslag leggen op de zilveren medaille. Bij de seniors C zou het toch een spannende strijd worden tussen een drietal gymnasten, die reeds een gans seizoen mekaar waard zijn geweest. Eén van hen was Maona, ongetwijfeld één van de meest sierlijke gymnasten van deze categorie. Sanna Nielsens "Undo" weerklinkt voor een mooie hoepeloefening, maar Maona is te voorzichtig en oogt daardoor licht nerveus en onzeker. Met een score van 10,000 punten pikt zij nog haar wagonnetje aan haar grootste concurrentes. De baloefening was zeker niet slecht maar de juryleden menen teveel uitvoeringsfouten te hebben gezien en met 9,900 schiet Maona niet veel op. De oefening met de knotsen moest goed zijn. En dat was ze niet echt. Ongetwijfeld te laag beoordeeld (8,800 punten), ondanks een goede beoordeling op het vlak van de moeilijkheid. Dat bracht Maona niet verder dan een bronzen medaille op 0,80 punten van de winnares.

Toch weer een medaillerijke dag dit Vlaams kampioenschap ! Proficiat aan alle meisjes.

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Jan Decrock op zaterdag 16 mei 2015 
Paulien en Joke halen ruimschoots WK-norm in Corbeil

 

Ongeveer een 40-tal kilometer ten zuidoosten van Parijs, ligt Corbeil-Essonnes. Een vrij drukke voorgeborchte van de lichtstad, gelegen aan een route nationale, die zich dwars doorheen Corbeil slingert richting Franse hoofdstad. Behalve een aantal fastfood restaurants en twee 'patissiers artisanals' valt er niet veel te beleven in deze buurt, waar de huis- en grondprijzen duizelingwekkende hoogtes bereiken. Parijs is nabij.

Het tweede weekend van mei is traditiegetrouw de 'fine fleur ' van de ritmiek aanwezig op het vermaarde internationale tornooi van Corbeil-Essonnes, de 'souvenir Véronique de Kristoffy' zoals die ook met het typisch Franse chauvinisme wordt genoemd. De 41e in de rij. Ook al stelt het stadje niet veel voor, deze 'Trophée de la ville de Corbeil-Essonnes' is een monument in de ritmische gymnastiek.

Amper één week na het Europees kampioenschap in Minsk, zakte een geringer aantal Europese gymnasten af naar de Palais des Sports aan de Rue Féray. Alles ademt hier ritmiek, zelfs de standbeeldjes aan het ronde pleintje met de fontein aan het begin van de straat. Betere opwarmaccommodatie dan voorheen : geen klein laag zaaltje meer, maar een heuse hoge tent op het voorplein van de zaal. De bussen parkeren op straat. Een zoals van ouds prachtig met bloemen en planten aangeklede competitiezaal, een Engels onkundige speaker met soms lachwekkende aankondigingen en een gezellig en bijzonder sportief talrijk opgekomen publiek, waren de ingrediënten voor een mooie wedstrijd.

Een juniorwedstrijd omkaderde het gebeuren bij de seniors, en daarin deed onze Belgische kampioene Anaïs het niet zo naar verwachting. Zo 'on-Anaïs' maakte zij veel fouten en had hier en daar zelfs tuigverlies, waardoor zij redelijk ontgoocheld vrede moest nemen met een tiende plaats. Zij had ongetwijfeld op meer gehoopt.

Bij de seniors was België vertegenwoordigd door twee Happy Gym meisjes. Ondergetekende kwam pas op zaterdag naar de wedstrijd, maar uiteraard was reeds vernomen dat zowel Joke als Paulien het op vrijdag met de eerste twee tuigen (hoepel en bal) uitstekend hadden gedaan. Het viel onmiddellijk op dat de scores wat meer de realiteit benaderden in vergelijking met die op de Belgische wedstrijden. Wellicht turnden de meisjes op een wat hoger niveau, maar foutloze oefeningen worden internationaal blijkbaar wel naar waarde geschat. De hoepeloefeningen van Joke (14,866 punten) en Paulien (14,966 punten) kregen de punten die zij verdienden voor oefeningen , die zonder fouten werden afgewerkt. Zeker, fouten werden ook bestraft - zoals de misser van Joke in de baloefening (14,666) - maar gymnasten worden ervoor niet genadeloos afgemaakt en uitstekende oefeningen worden ook gewaardeerd met een flinke score (15,050 voor de baloefening van Paulien). Zeker ligt dit nog een stuk onder de supertop, maar het geeft ongetwijfeld een goed gevoel aan de gymnasten dat zij ook weten dat goede prestaties worden beloond en zij kunnen meetellen in de subtop.

Zaterdag hadden we dus de gelegenheid om de twee laatste oefeningen van het programma te bekijken. Paulien trad aan in de groep B, die eerst aan bod kwam. Paulien gaf blijk van een stijgende vormcurve: zij is sportief gegroeid doorheen het seizoen. Waar de eerste provinciale voorrondes in ons land nog vrij aarzelend begonnen, zo vastberaden en vol présence staat Paulien in Corbeil te turnen. De oefening met knotsen is uitstekend, netjes en toch vol risico. Een kleine aarzeling niet te na gesproken, kon niets aangemerkt worden. De score van 14,633 is duidelijk : Paulien is op weg naar een uitstekend resultaat. Met het lint gaat het zo mogelijk nog beter. De speaker kondigt "Polièn Boen" aan en de 'Vivo per lei' van Bocelli galmt door de luidsprekers. De zaal is in vervoering, lyrisch bijna en een sportief en gemeend applaus was de bekroning van een superoefening . 15,166 punten is een score die we niet gewoon zijn, maar was terecht. Bravo Paulien. Uiteindelijk werd zij 15e in de totaalstand.

Joke trad aan in de tweede groep . Het lot besliste dat zij eerst lint zou brengen. Was de voorbereiding van Joke nog gehinderd door een lastige rugblessure, dan turnde Joke ongedwongen en zwierig. Het was vrij duidelijk dat zij dit met veel 'goesting' deed. Zij bracht de zo gevreesde lintoefening tot een goed einde en werd daarvoor ook beloond met een 14,716 score. Als Joke haar WK selectie volledig wou maken, moest de oefening met knotsen goed zijn. Maar de drive zat goed. Geruggensteund door een enthousiast publiek en de swingende tonen van Shakira, leverde Joke een uitstekende oefening af. Even een kleine drop bij de aanvang, maar de rest ging perfect (14,550). Joke werd 18e. Niets dan lachende gezichten achteraf en een tevreden coach/jurylid. Zowel Kaat (Mol), Najlae, Paulien als Joke, haalden ruimschoots de WK-norm voor alle tuigen : een positief selectieprobleem voor de federale coach, maar wie zal klagen !

Elf uur 's avonds is het uur waarop het leven in Corbeil-Essonnes stilvalt. Fastfood, pizzeria, patissier artisanal…alles dicht. Dan brengt de Quick nog soelaas, maar plaats om te eten was er ook niet meer, alleen cash en voor de rest een papieren zak. Het is donker en eenzaam op de parking van de Place communale, als de Belgische delegatie zich tegoed doet aan een chicken-burger.

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op donderdag 14 mei 2015 
BK dag 2 : zilver voor Aya en Najlae Belgisch kampioene

Op de tweede dag van het Belgisch kampioenschap kwamen de gymnasten van het A-niveau in actie, met langs de kant van Happy Gym andermaal zes gymnasten in de arena, die met nogal wat ambitie mochten starten.

Larisa startte bij de beloften in een underdogpositie, nu wellicht aan de suprematie van Maité, die laatste jaars belofte is, weinig te doen zou vallen. De oefening zonder tuig zette goed aan, maar tot tweemaal toe draaide Larisa uit de pirouette en dat betaalde cash. Ze was meteen op achtervolgen aangewezen. Toch gaf zij zich niet gewonnen want de touwoefening scoorde voortreffelijk (11,250 punten) wat haar terug op het virtuele podium bracht. Maar met hoepel, helaas, ging alles fout. Deze jammerlijke oefening sloeg alle podiumhoop aan diggelen zodat zelf nog een onverhoopt goede baloefening hieraan niet veel meer kon verhelpen. Een ondankbare vierde plaats was haar deel. Aiko turnde een zeer behoorlijk nationaal kampioenschap. Voor het eerst actief op het A-niveau gaf Aiko blijk van een zekere maturiteit en beheersing van de oefeningen. Zowel de oefening zonder tuigen, als de oefeningen met hoepel en bal, waren van goed gehalte. Alleen met touw turnde Aiko teveel slordigheden. Zij bewees echter dat de overstap naar het A-niveau de juiste keuze was met het oog op de toekomst.

Ook in de juniorcategorie was de winnaar nagenoeg vooraf bekend. Zonder al te grote tegenslagen zou Anaïs Collin uit Mounier, die ook internationaal reeds hoge ogen gooide, met de nationale titel gaan lopen. Zij is klaar om volgend jaar de overstap naar de seniors te maken. Aya, die dit seizoen reeds alles won wat zij kon winnen, wist dus wat haar te doen stond. De zilveren plak moest haar doel zijn en zij slaagde daarin met verve. De touwoefening, de eerste in de reeks, was nog wat aarzelend en overtuigde de juryleden blijkbaar niet. Maar de hoepel (12,400 punten) was dat des te meer. Met de uitstraling die haar eigen is, bespeelde Aya de juryleden met overtuiging en bracht een nagenoeg foutloze oefening op de mat. Ook de bal-oefening mocht gezien worden en liet 12,250 punten noteren. De gevreesde oefening met knotsen, voor een eerstejaars junior een nieuwe oefening, werd met zelfvertrouwen gebracht, alsof zij reeds jaren die tuigen onder de knie had. Had Aya in de totaalscore een aanzienlijke achterstand op Anaïs, op haar beurt liet zij de concurrentie op even grote afstand achter zich. Doel bereikt : Aya mag zich vice-Belgisch kampioene bij de juniors noemen.

Wie met hartproblemen kampte, was niet op zijn plaats bij de wedstrijd voor seniors. Een wedstrijd die vooreerst werd geplaagd door afzeggingen van uittredend kampioene Joke en Kaat, beiden wegens kwetsuur, en zo slechts met zes deelneemsters werd geturnd (Julie ontbrak wegens schoolverplichtingen). Het verloop was er echter niet minder hoogstaand en spannend om. Voor Tess was deze nationale titelstrijd meteen haar afscheid aan de competitie, nu haar hogeschool verplichtingen haar trainingen danig in de war sturen. Tess had duidelijk wat last van de toch bijkomende druk die zo'n laatste wedstrijd met zich meebrengt. Teveel slordigheden en wat tuigverlies met hoepel, zetten haar wedstrijd slecht in. Met bal en knotsen ging het duidelijk beter en kon zij vrij goede scores neerzetten. Maar ook haar in principe sterkste tuig, het lint, zat de mot er enigszins in, zodat Tess uiteindelijk vrede moest nemen met een vijfde plaats. Een ereplaats als afsluiter voor een toch wel zeer succesvolle en mooie turncarrière. Van Paulien werd verwacht dat zij de opwaartse trend van haar vorm van de laatste wedstrijden zou bevestigen, met het oog op de komende internationale uitdagingen. De hoepeloefening zette goed aan en, een kleine aarzeling ten spijt, werd door de juryleden toch te laag gequoteerd (13,450 punten). Ook de baloefening begon goed, maar in het midden van de oefening ontglipte haar de bal bij de fouetté-pirouette wat op dit niveau natuurlijk ernstige gevolgen heeft. Toch herpakte zij zich vrij goed en ook de knotsen werden niet naar behoren ingeschat, mogelijks het gevolg van de tweestrijd, die inmiddels aan de gang was tussen de overige twee gymnasten van het lot. Met de lintoefening ging het niet vlot, maar mits nog wat meer doorzetting, kon Paulien toch terugblikken op een behoorlijk kampioenschap dat haar uiteindelijk de bronzen medaille opleverde. De strijd die Najlae nadien leverde met Elisabeth De Leeuw, behoort ongetwijfeld tot één van de meest heroïsche in de geschiedenis van de nationale ritmische gymnastiek. Elisabeth zette een puike hoepeloefening neer en haalde meteen een monsterscore (14,800 punten), wellicht te hoog maar één die Najlae ertoe aanzette om een foutloze hoepeloefening te brengen. Geplaagd door een kwetsuur aan de voet, zette zij nochtans zeer goed aan, maar halfweg beging zij een kapitale fout : bij het vangen van de hoepel met het been, stuitte die weg en rolde aan de overzijde van de mat buiten. Met het reservetuig eindigde Najlae nog goed, maar met 13,300 punten was meteen een kloof van anderhalf punt geslagen. Als geen ander weet Najlae zich ook na een tegenslag, terug te motiveren. Bal is niet haar sterkste tuig, maar de manier waarop zij de oefening bracht was subliem (14,850 punten). Zij knabbelde voor de pauze zo 0,35 punten van haar achterstand weg. Zou het voldoende zijn met nog twee, weliswaar sterke tuigen, te gaan ? Toen kwam wat niemand nog voor mogelijk hield : een oefening met knotsen die vriend en tegenstander in vervoering bracht. Knap, swingend, vrolijk, met elegantie en perfecte uitstraling. Kortom een wereldoefening (15,550 punten) en de achterstand werd meteen omgeboden in een voorsprong van 1,15 punten. Consolideren met het lint was de boodschap. En Najlae deed dat met maturiteit : de lintoefening was een lust om naar te kijken, waarmee Najlae nogmaals bewees dat deze tempo-oefeningen haar op het lijf geschreven zijn. Iedereen recht op de banken, want ook met lint (14,150 punten), liep zij nog een punt verder uit op de tegenstand. Najlae was uitermate verdiend Belgisch kampioene, maar menig Happy Gym gezind hart, zal die zondagnamiddag enkele keren zwaar op de proef gesteld zijn !

Proficiat aan alle meisjes voor de puike prestatie.

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Jan Decrock op woensdag 6 mei 2015 
BK dag 1 : goud voor Viktorija en groep jongeren

 

Het laatste weekend van de maand april is traditiegetrouw vrijgemaakt voor de Belgische kampioenschappen Ritmische gymnastiek. Gespreid over twee dagen waren alle logen gericht op de Arena Van Vletingen, waar de beste gymnasten uit de beide landsdelen streden om de nationale titel.

Happy Gym gaf natuurlijk ook present met niet minder dan 14 turnsters van klein naar groot.

Zaterdag beten de allerjongsten de spits af. Vermits de Gymnastiekfederatie eerder al besliste dat er voor de 8 jarigen geen nationaal kampioenschap meer zou worden gehouden, waren het dus de 9 jarigen (voorheen benjamins) die als eersten de mat mochten betreden. Het zou een bitse strijd worden, want tussen de nummers 1 en 5 was er een verschil van amper 0,6 punten. Bianka ging van onze twee deelneemsters het best van start. Op de muziek van Stromae, bewoog Bianka met de nodige overgave en netheid. Een zeer hoge uitvoeringsscore bracht haar aan de leiding met 9,850 punten. Maar de Waalse concurrentie zetten meteen ook een oefening neer die iets minder scoorde in moeilijkheid, maar hoger in uitvoering zodat een ex aequo te noteren viel. De beslissing zou dus vallen met het touw. De motor sputterde wat, zoals ook op het Vlaams kampioenschap, maar Bianka bleef vrij rustig. Met 8,966 was het bang afwachten. Een kapitale fout van het meisje uit Mounier, bracht geen afscheiding en liet ook 8,966 noteren. Beide meisjes eindigde gelijk op de tweede plaats, want de verrassing kwam uit de eigen rangen. Viktorija startte wat middelmatig met de oefening zonder tuig en met een score van 9,250 dacht iedereen zich al te verzoenen met de opgelopen achterstand. Maar Viktorija vocht terug. Een nagenoeg foutloze touwoefening met een schitterend totaal van 9,616 veegde die achterstand meteen van de tabellen en met het kleinste verschil van 0,05 punten werd Viktorija Belgisch kampioene in haar categorie.

Nog meer fraais kregen we te zien bij de groepsoefening van de 8-10 jarigen. Als Vlaams kampioenen, namen onze meisjes (Bianka, Viktorija, Oona, Sasha en Jaklin) het op tegen hun Vlaamse concurrenten. De eerste uitvoering van de oefening, op muziek van Vaya Con Dios – die ons later op het weekend nog meer fraais zou bezorgen – was grandioos. De ganse zaal in vervoering voor deze kleine meisjes, die zo fraai en met een gevoel voor teamwork, Say nah neh nah, ten beste brachten. Een kloofje werd reeds geslagen met de concurrentie. Het kwam erop aan om de tweede uitvoering evengoed te doen. En dat deden ze : de uitvoeringsscore ging wat naar beneden - dat kwam ongetwijfeld door de hete adem van de concurrentie in de nek – maar qua moeilijkheidsgraad benaderde de oefening de perfectie. Een gouden medaille was zeer verdiend hun deel en een dikke pluim voor de drie 8 jarigen (Jaklin, Oona en Sasha) die met Viktorija en Bianka de groep vervolledigden.

Ook Luca turnde geen slecht nationaal kampioenschap. Voor het eerst op het B-niveau actief, heeft zij bewezen op dat niveau haar plaats waard te zijn. Bij de oefeningen zonder tuig, werd vrij hoog gejureerd in het uitvoeringspanel, maar ook Luca plukte daar de vruchten van. Met het touw, wellicht haar beste oefening, haakte Luca – die enigszins aan maturiteit heeft gewonnen – haar wagonnetje aan de eerste drie gymnasten voor haar. Maar de hoepeloefening was slordiger, zodat zij het pelotonnetje voor haar moest laten gaan. Toch eindigde Luca verdienstelijk op de vierde plaats.

Ook bij de B-beloften (13 jarigen) was het zaak om te proberen op het podium te geraken. Konden we van tevoren voorspellen wie de nationale titel op zak zou steken, toch mochten we ambities hebben met onze beloften om eremetaal mee naar huis te nemen. Lydia werkte, zoals steeds, een zeer regelmatig en beloftevol kampioenschap af. Een voor velen onberispelijke touwoefening, kreeg een veel te lage score. Wellicht zal de elektronische panne met de scoretoestelletjes haar parten hebben gespeeld. Maar een heel erg dynamisch gebrachte hoepeloefening (11,083 punten) gooide de strijd weer helemaal open. En met één van de sterkste bal-oefeningen van het lot, wist men dat de concurrentie van goeden huize zou moeten zijn om Lydia van het podium te houden. En zoals bij de benjamins, kwam de concurrentie uit eigen huis ! Cati was in een begenadigde dag. Reeds met het touw scoorde zij bijzonder goed en kwam op slechts 0,20 punten van de eerste plaats. Met hoepel moest zij wat terrein prijsgeven door enkele kleine onzuiverheden, maar ze pakte weer bijzonder sterk uit met een bal-oefening, die met 10,866 de hoogste score van iedereen haalde. Zij kon hiermee zelfs teamgenote Lydia naar de kroon steken en pakte verdiend de zilveren plak. Met de bronzen medaille van Lydia, haalde Happy Gym twee podiumplaatsen.

Met tweemaal goud, éénmaal zilver en éénmaal brons een geslaagde eerste dag.

Uitslagen op de resultatenpagina

 

  Gepost door Edwin De Backer op maandag 4 mei 2015 
Najlae, Aya en jongeren groep zijn Vlaams kampioen

In het weekend van 28 en 29 maart werden in de Sporthal "Den Uyt" de Vlaamse kam-pioenschappen ritmische gymnastiek gehouden. Na de provinciale voorrondes, het eerste 'grote' werk. Geen verstoppertje meer, maar rechtuit voor de titel. En onze Happy Gymmers hebben het bijlage niet slecht gedaan.

Na twee provinciale voorrondes, waarin iedereen vond dat onze jongeren groep te weinig werd beloond voor de mooie choreografie van de groepsoefening en zij telkens ook tweede eindigden, was het deze keer raak, op het juiste moment. Zowel in de eerste als de tweede uitvoering van de oefening waren zij de beteren van de concurrentie en zo kaapten Bianka, Sasha, Oona, Jaklin en Viktorija hun eerste Vlaamse titel weg en leidt hun gouden medaille naar de volgende Belgische kampioenschappen.

Zowel Bianka als Viktorija moesten daarna ook nog individueel aan het werk. Bianka zat meteen goed in de wedstrijd en volgde met haar oefening zonder tuigen, de latere winnares kort op de hielen. Een score van 9,650 punten is best wel goed te noemen. Helaas kende die goede start geen vervolg met de touwoefening. Teveel slordigheden en rechtstreekse technische fouten kropen in de oefening, zodat zij haar mooie positie niet kon handhaven. Toch kon Bianka beslag leggen op de derde plaats en een bronzen plak mee naar huis nemen als tweede medaille. Ook Viktorija bracht een fraaie oefening zonder tuigen. Zeer verzorgd en met de nodige uitstraling. Met 9,500 punten volgde zij kort haar teamgenote. Viktorija verzorgde haar touwoefening beter en kon zo een zilveren medaille bemachtigen.

De oefeningen zonder tuig, waren duidelijk een kolfje naar de hand van de jonkies van Happy Gym, want ook Luca turnde een fraaie oefening "free hands". Zij liet met 9,850 punten de tweede hoogste score noteren van het ganse deelnemersveld. Maar met tuigen wil het dan minder vlotten, want vooral de touwoefening ging enigszins de mist in. Luca herstelde zich nog wat met de baloefening en legde zo in haar eerste jaar op het B-niveau beslag op de derde plaats, goed voor brons.

Bij de juniors B hadden we ook twee vertegenwoordigsters en allebei gingen zij naar huis met een medaille. Lydia kon met haar touw-oefening de kloof met de eerste plaats nog niet te groot houden (9,900 punten), maar tuigverlies met de hoepel deed iedereen enigszins twijfelen. Niettemin vocht zij terug met een ongelooflijke 'panache', die haar karaktersterkte en sterke mentaliteit verraadt. Een knappe prestatie, die haar in totaal de zilveren medaille opleverde, die zij verdiende. Cati kwam 0,05 punten tekort voor die tweede plaats en dat was vooral te wijten aan de zwakke touwoefening. Zij probeerde de scheve situatie nog recht te zetten door vooral een zeer sterke hoepeloefening (9,950 punten) te turnen, maar zelfs de hoogste balscore van het lot, kon niet voorkomen dat de met het touw geslagen kloof niet meer kon gedicht worden. Toch een verdiende derde plaats.

De dag nadien, op zondag, was het een hondenweer in Mol. Maar het Vlaams kampioenschap A-niveau stond op het programma, dus begaven velen zich door wind en weer naar de Kempen aan het Zilvermeer. Larisa bond in de beloftencategorie opnieuw de strijd aan met haar rechtstreekse concurrenten uit de andere clubs. Maar deze keer haalde Larisa net het podium niet. Toch mag zij niet ontgoocheld zijn, want haar scores oogden fraai. De oefening zonder tuig was fraai, maar vooral touw en hoepel behoorden tot de betere oefeningen van de categorie. Helaas was een tuigverlies met bal er teveel aan. Ze probeerde de meubelen nog te redden maar het punten verlies was te groot om nog aanspraak te kunnen maken op een podiumplaats, temeer daar de concurrentie geen steekje meer liet vallen. Larisa werd vierde, een ondankbare plaats. Aiko gaf van bij de aanvang een zenuwachtige indruk. De anders zo knap gebrachte oefening zonder tuig kon niet overtuigen en ook het touw, een oefening die zij perfect beheerst, viel tegen. Pas in de tweede helft van de wedstrijd herpakte Aiko zich en bracht het bewijs van haar mogelijkheden. Hoepel en bal waren beide goed. Alleen waren de eerste twee oefeningen onvoldoende om nog aanspraak te maken op een dichtere plaats dan de zesde die zij uiteindelijk bekleedde.

Na de middagpauze werden de twee hoogste categorieën afgewerkt. Zij trad voor het eerst aan in de juniorscategorie dit jaar en meteen is duidelijk dat Aya een meerwaarde betekent voor deze leeftijdsgroep op het hoogste niveau. Al van bij de aanvang van de wedstrijd drukte Aya haar stempel op het gebeuren. Een sublieme oefening met touw die quasi foutloos werd gebracht leverde een score van 12,100 punten op en sloeg meteen een kloof van bijna twee punten met de kortste achtervolger. Aya was aan een goede reeks begonnen, want ook de oefening met hoepel was in orde en leverde haar zelfs nog een wat hogere score op : 12,150 punten. De korte pauze tussen de tuigen, bracht haar een beetje uit de goede drive. Kleine foutjes slopen in de bal- en vooral knotsoefening, die dan ook meteen lager werden genoteerd. Aya had evenwel voldoende voorsprong opgebouwd, was in alle tuigen de beste en eindigde verdiend als Vlaams kampioene met een voorsprong van meer dan vier punten op de tweede.

Door de schoolverplichtingen van Tess, had Happy Gym bij de seniors slechts drie vertegenwoordigsters. De concurrentie was niet mis : niet alleen de Molse Kaat Wyers maar ook de teruggekeerde Elisabeth De Leeuw zorgden voor het nodige weerwerk, maar ook voor een boeiende en spannende wedstrijd. Er werd met hoepel begonnen en Paulien kwam als eerste van de Happy Gym gymnasten op de mat. De oefening werd met de nodige overtuiging gebracht, maar een grabbel naar de hoepel kostte natuurlijk wel al enkele uitvoeringspunten, die onder de zeven doken. Technische fouten worden – ook internationaal – cash betaald. Omdat de GymFed bij de organisatie een afwijkende volgorde hanteerde, zouden nadien de knotsoefeningen volgen. Daarin kende Paulien meer succes. De uitvoering was vlekkeloos en met 13,800 punten werd zij karig beloond, ook al kreeg zij de derde hoogste score van de deelnemers. Ook bij Paulien was de pauze er wat teveel aan; Bij de hervatting met bal verloor zij, na een zeer sterk begin, op een ongelukkig moment, het tuig (op training gaat het altijd goed) en stokte haar remonte. De veer was enigszins gebroken en de laatste oefening met lint kon dit niet meer rechtzetten. Niet de behaalde vijfde plaats, maar vooral hetgeen zij bij momenten toonde op de mat, doet alleen het beste verhopen voor hetgeen komen gaat.

Uitkijken was het ook naar de wedstrijd van Joke. Zowel in de provinciale voorrondes als op de wedstrijd in Calais, was het er nog niet echt uitgekomen bij onze regerende Belgische kampioene. In Mol opende Joke met hoepel beresterk. In de haar gekende 'dramatische' en 'virtuoze' stijl, legde zij een mooi afgewerkte hoepeloefening op de mat, overtuigend en de tweede hoogste score van het gezelschap (14,100 punten). De knotsen vlotten iets minder alhoewel er niet echt zware fouten werden gemaakt. Op het moment dat iedereen zich afvroeg of Joke de rol zou moeten lossen, kwam de fenomenale 'Nessun dorma'. Als geen ander weet Joke op deze Turandot-aria een kippenvelmoment te creëren en als die oefening foutloos wordt gebracht, levert die altijd hoge scores op. Een tweede 14,100 bracht Joke weer in de race. De laatste oefening met het lint sputterde wat, kende geen al te grote fouten (een kleine spurt niet in acht genomen), maar het zou toch bang afwachten worden wat de concurrentie deed. Toen ook die in de fout ging, kwam Joke verdiend op het podium terecht met een bronzen medaille als oogst.

Zijn er nog superlatieven te vinden om het kampioenschap van Najlae te beschrijven. We moeten ons niet tot overdreven euforie laten verleiden, maar wat Najlae bij momenten liet zien, grenst aan het allerbeste van wat wij in jaren hebben gezien op een Vlaamse RG-mat. Wat een spannende strijd zou worden tussen Najlae en Kaat, werd al meteen bij de eerste oefening zwaar gehypothekeerd toen Kaat vrij zenuwachtig aan de wedstrijd begon en Najlae een sublieme hoepeloefening bracht. Met 14,700 punten sloeg zij toen reeds een kloof van anderhalf punt met weliswaar nog drie tuigen te gaan, maar op dat niveau wel reeds een voorsprong die moeilijk te overbruggen zou zijn. En dan kwamen de knotsen. Iedereen wet dat dit het favoriete tuig is van Najlae en ze heeft dat ook getoond. Zondermeer klasse, foutloos, uitstraling, présence…Soms mijmer ik dan eens over de gemiste kans in Izmir, toen in september vorig jaar. Had ze dit toen gebracht ! Een score van 15,500 punten doet dromen, maar het kan. Die oefening heeft het in zich. En dan was er weer die pauze. Even uit de goede flow en een baloefening die wat tegenstribbelde. Niet meer dan een 'accident de parcours', zo bleek. Want finaal kwam dan nog de lintoefening, die Najlae altijd al met de nodige schwung en ritme brengt. Niets zou haar nog van die titel houden : 14,250 punten, een punt meer dan de concurrentie. Wat mij betreft, iedereen recht op de banken en staand applaus. Najlae werd zeer terecht Vlaams kampioene. Mogen wij dromen van meer ?

Aan alle meisjes een dikke proficiat en hopelijk mogen we nog eens van hetzelfde proeven op de volgende nationale kampioenschappen.

Uitslagen op de resultatenpagina

   

 

  Gepost door Jan Decrock op zaterdag 4 april 2015 
Najlae en Joke in Calais

 

Amper terug thuis van de Baltic Hoop, vertrokken vorig weekend opnieuw twee Happy Gym gymnasten naar een internationaal FIG tornooi, de 28e editie van de Tournoi International Pas de Calais (de vroegere Coupe d'Opale) aan de Franse noordkust. Heerlijk weertje maar strakke zeewind, het decor van een boeiende wedstrijd in de Salle Delphine Ledoux, het trainingscentrum van de pôle GR Calais van de Franse gymnastiekfederatie.

Aangevuld met pre-junior Maité Van Kampen en junior Anaïs Collin, vormden Najlae en Joke de ruggengraat van de Belgische delegatie. Het tornooi had in het verleden steeds een beperkt maar zeer kwaliteitsvol deelnemersveld en de editie 2015 was niet anders. Wereldtoppers zoals de Roemeense Filiorianu, de Israëlische Ashram en de Amerikaanse Serena Lu waren naar Calais afgezakt en maakten , samen met een schare Franse gymnasten zoals Camille Ay het mooie weer.

Het lot had voor onze gymnasten een niet zo favorabele volgorde in petto. Najlae begon met bal, uitgerekend het tuig dat ook in Riga niet zo vlotjes ging. Was het de twijfel van Letland of de opstekende verkoudheid die roet in het eten gooide, maar deze eerste oefening was niet bepaald een succes. Onzuiverheden en tuigverlies op het eind , zorgen voor een niet zo geslaagde opener. Met de hoepel ging het gelukkig al een stuk beter en kon zij bevestigen wat reeds in de voorgaande wedstrijden vaststond : hoepel is duidelijk een sterk tuig voor Najlae. Met 14,000 punten werd mooi gescoord. Ook de twee volgende tuigen streelden de kaap van de 14 punten. De lintoefening was vrij goed, met schwung gebracht en bijna genoeg voor een finaleplaats. De in Riga nog zo hoog scorende knotsoefening, kende net iets teveel onzuiverheden om die hoge punten te evenaren, maar kon toch, gelet op de omstandigheden, toch bekoren. Het puntentotaal van 53,250 lag twee punten lager dan in Letland, maar de zon schijnt niet alle dagen… Bal, dat is een kolfje naar de hand van Joke, die daarmee ook de spits mocht afbijten. Foutloos, wat een zucht van opluchting ontlokte bij de begeleiding. Met 13,500 werd Joke echter te karig beloond, want de oefening was zowaar één van de betere van het lot. De hoepeloefening was echter hetzelfde lot niet beschoren. Teveel tuigverlies op slechte momenten, deden Jokes fraaie uitgangspositie na het eerste tuig meteen teniet. Ook het lint vlotte niet : de warme zaal en dus transpiratie, lieten het lint tot tweemaal toe rond het lichaam hangen, wat natuurlijk meteen wordt afgestraft in de score. Gelukkig kon Joke zich nog herpakken met een heel leuke en speelse knotsoefening, zodat zij toch op dezelfde fraaie manier kon eindigen als zij begonnen was (13,450). Beide meisjes werden respectievelijk negende en tiende. Zowel Maité als Anaïs werden in hun categorie vierde.

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op dinsdag 24 maart 2015 
Najlae sterk in Letland, Sasha en Jaklin pakken medailles in Mol

 

Op 13 maart 2015 vlogen Happy Gym-turnsters Najlae en Paulien richting Riga in Letland om daar deel te nemen aan de FIG competitie "Baltic Hoop 2015" dat aan zijn 16e editie toe was. Temidden van een met kunstwerken versierde competitiehal, namen 29 gymnasten deel waaronder een aantal gevestigde namen, zoals de Wit-Russische Staniouta, Romanova uit Oekraïne, Halkina, Bogdanova alsook enkele toppers uit Azerbeidjan. Een serieuze test dus voor onze meisjes.

Najlae die op de laatste provinciale kampioenschappen in eigen land een geslaagde generale repetitie had, schoot sterk uit de startblokken. De hoepeloefening was meteen goed voor een 14,117 punten wat op dit niveau mag gezien worden. Jammer dat de baloefening enigszins de mist inging, want zowel de oefening met lint (14,100) en vooral de knotsoefening (14,500) waren absolute top. Met een totaalscore van 55,717 punten sloot zij nauw aan bij de gerenommeerde turnsters voor haar en was zij amper één punt verwijderd van een 16e stek. Paulien kon zich ook vrij goed handhaven temidden van dit kransje Europese toppers. Hoepel (13,250) en bal (13,500) waren goed en ook lint kon nog op gematigde bijval rekenen, maar met de knotsen ging het volkomen mis. Toch moet ook Paulien uit dit Letse avontuur het nodige besef puren dat zij verder op de ladder aan het klimmen is, hetgeen binnenkort ongetwijfeld de nodige vruchten zal afwerpen. Op het slotgala achteraf wist Paulien nog een kunstenaarstrofee "Hand of Glass" mee naar huis te nemen.

In hetzelfde weekend was er in Mol een internationaal jongerentornooi, waaraan ook enkele Happy Gymmers deelnamen. Sasha toonde nog maar eens haar verfijnde techniek en zette meteen de toon voor een sterk tornooi met haar oefening zonder tuigen. Daar reeds was zij bijna één punt sterker dan de tegenstand. De touwoefening kende net iets meer technische foutjes, maar zij had genoeg voorsprong om met de gouden medaille huiswaarts te keren. Jaklin begon net iets minder goed zonder tuigen, maar zette dat meteen recht door te bewijzen dat zij tuigtechnisch zeer sterk is en hoge ogen scoort. De zilveren medaille was zeer verdiend en meteen had Happy Gym de eerste twee plaatsen voor zich opgeëist. Ook Oona – die in een hogere categorie uitkwam – heeft sterk van zich afgebeten. Zij hield zich mooi staande temidden van het internationale gezelschap en kon beslag leggen op een zeer verdienstelijke zevende plaats. Bravo meisjes.

Alle uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Edwin De Backer op dinsdag 24 maart 2015 
Oona en Sasha winnen in Brasschaat – Thaïs provinciaal kampioene

 

Brasschaat was dit weekend 'the place to be' voor de derde provinciale voorronde ritmische gymnastiek voor het I en C niveau. De Happy Gym meisjes brachten het er helemaal niet slecht vanaf. Bij de allerkleinsten legde Raïsa een uiterst verzorgde oefening zonder tuigen op de mat en liet meteen de hoogste score van het lot noteren. Het touw wou net iets minder vlotten, waardoor zij uiteindelijk tweede werd. Ann-Marie van haar kant kreeg de meeste uitvoeringspunten achter haar naam bij de oefening zonder tuig, maar de moeilijkheidsjury had het iets minder op haar begrepen. Ook kleine slordigheden met het touw speelden haar lichtjes parten. Ann-Marie werd derde. Bij de I2 9 jarigen blijft Oona de successen opstapelen. Ook al was het verschil deze keer miniem, toch was ze de beste zonder tuig, maar met het touw heeft ze al zeker een betere wedstrijd geturnd. Toch had ze nog voldoende marge om beslag te leggen op de gouden plak. De I1 9 jarigen, kenden een dubbel Happy Gym succes. Sasha turnde een uiterst verzorgde wedstrijd. Met de oefening zonder tuig had zij reeds een ruime voorsprong van 0,5 punten op de concurrentie, maar teamgenote Jaklin counterde met een zeer sterke touwoefening. De hoepeloefening van Jaklin was heel goed, maar Sasha gaf een sublieme baloefening ten beste en verwees Jaklin naar de tweede plaats. Een mooie wedstrijd van die twee youngsters.

De groepsoefening van de B jongeren 8 tot 10 jaar met Bianka, Oona, Viktoria, Sasha en Jaklin oogstte veel bijval van het publiek. Een kleine fout bij de eerste oefening ten spijt, deden zij in de tweede uitvoering ruimschoots beter, maar moesten uiteindelijk de duimen leggen met een miniem verschil van 0,05 punten. Het gaat elke keer echter steeds weer crescendo, wat het beste voor de toekomst laat verhopen.

Op het C-niveau had Happy Gym nog drie vertegenwoordigsters. Emilie, die voor het eerst dit jaar aan competitie doet, bevestigde bij de 11 jarigen haar goede uitslagen van de vorige wedstrijd. Onze provinciaal kampioene is erin geslaagde de kloof met de top van het klassement te dichten. Zij liet de hoogste hoepelscore in de categorie noteren en legde uiteindelijk beslag op de bronzen plaats op amper 0,15 punten van de eerste stek. Bij de juniors had Thaïs pech bij de oefeningen met knotsen, toen een wispelturige knots het hazepad koos en buiten de mat terechtkwam. Dat kwam haar duur te staan, want zonder die fout lag de weg naar de eerste plaats open. Thaïs werd nu tweede, maar toch Oost-Vlaams kampioene. Bij de seniors ten slotte turnde Maona een heel goede oefening met hoepel, maar maakte nadien twee ernstige fouten, zowel met bal als met knotsen, waarbij de tuigen telkens buiten de mat terechtkwamen en die haar heel veel punten hebben gekost. Als zij deze zware fouten weet te vermijden, ligt een mooie weg open voor Maona die verder leidt dan de derde plaats die zij nu wist te bemachtigen.

Alle provinciale voorrondes zijn nu achter de rug. We kunnen duidelijk de vooruitgang zien bij alle Happy Gym turnsters. Proficiat ! En nu op naar de Vlaamse kampioenschappen eind deze maand.

 

Uitslagen op de resultatenpagina

  Gepost door Jan Decrock op zaterdag 14 maart 2015 
Najlae en Aya Oost-Vlaamse kampioenen

 

Najlae is vorig weekend in de Arena Van Vletingen te Gent Oost-Vlaams provinciaal kampioene geworden. Haar globale prestatie was er één die mocht gezien worden. De nieuwe hoepeloefening geraakte stilaan op dreef en bevestigde de leuke choreografie die ook al op de provinciale voorronde in Mol hoog scoorde. Toen kende deze goede prestatie geen vervolg, maar afgelopen weekend blaakte onze vice-nationaal kampioene van sportieve vorm. Met een even schitterende baloefening (14,550) sloeg zij reeds een kloof met de eerste achtervolgster en vooral de score met knotsen (14,850) was van internationaal niveau. Een heel kleine hapering met lint (toch goed voor 14,250) kon de pret niet bederven. Najlae bewees dat zij de terechte kampioene was en de wedstrijd van twee weken terug slechts een 'accident de parcours' was. Ook Paulien had een leuke reactie in huis voor de non-wedstrijd in Mol. Zowel hoepel als knotsen vlotten goed en vooral het sterke lint werd terecht beloond met de tweede hoogste score van de wedstrijd (14,150). Een jammerlijke fout met bal verhinderde dat Paulien aanspraak kon maken op de zilveren medaille. Toch een knappe derde plaats als terechte beloning. Bij Tess kan je rekenen op een constante wedstrijd. Dat was op dit Provinciaal kampioenschap niet anders. Een goede wedstrijd zondermeer, zonder echte uitschieters, zonder echte dieptepunten. Hoepel en lint kwamen het best uit de verf. Een mooie vierde plaats aan het eind van de rit. De oefeningen van Belgisch kampioene Joke, willen maar niet vlotten. Het ging volledig mis in Mol, maar ook het kampioenschap in Gent, was niet echt super. Teveel fouten op beslissende momenten zorgden ervoor dat het seizoen voor Joke nog echt moet beginnen. Een goede wedstrijd in Calais binnenkort, kan voor de nodige déclic zorgen.

In de juniorscategorie, turnde Aya een goede wedstrijd met drie tuigen. Zowel touw, hoepel als bal lukten vrij goed, maar met de knotsen verspeelde zij bijna de voorsprong die zij met de andere tuigen had opgebouwd. Een verdiende provinciale titel ongetwijfeld, maar foutloos turnen bij alle oefeningen, is een werkpunt. In de categorie van de beloften turnden ook Larisa en Aiko een betere wedstrijd. Zij legden beslag op de tweede en derde plaats in de provinciale uitslag, maar moesten in de open wedstrijd Lenne Sannen uit Mol voor zich dulden.

Zaterdag hadden de jongeren van het B-niveau hun provinciale wedstrijd al afgewerkt. Lydia turnde een goede hoepel-, maar vooral een sterke baloefening bijeen en legde verdiend beslag op de tweede plaats. Cati had pech met het touw en eindigde een trapje lager op het podium. Bij de 10 jarigen, heeft een zieke Bianka alle moed bijeen geraapt om nog een fraaie tweede plaats weg te kapen, net voor teamgenote Viktoria, die daarmee een plaatsje beter deed dan bij een vorige editie. In de categorie van de 11 jarigen legde Luca beslag op de derde plaats, maar was niet echt bij de zaak in de oefeningen met touw en hoepel, waar zij ongetwijfeld beter kan. Bij de instappers ten slotte, toonden Raïsa, Anne-Marie en vooral Oona nogmaals al het goede dat wij van hen verwachten. Proficiat aan alle meisjes en op naar de Vlaamse kampioenschappen !

Uitslagen op de resultatenpagina.

  Gepost door Edwin De Backer op vrijdag 6 maart 2015 
1 - 10 Next
 

 Geplande Activiteiten

7-9-2015WK Ritmische GymnastiekStuttgart (GER)
2-10-2015Aeon CupTokyo
10-10-2015Jurycursus Ritmiek Categorie I-II-III-IV cursus Merelbeke/Gent
17-10-2015Kaderweekend GymnastiekGent
1 - 4 Next
Happy Gym

 ‭(Verborgen)‬ Aankondigingen

 Koppelingen

  BLOSO
  BOIC
  De Vlaamse Gymnastiek Federatie
  Gymfoto
  Stad Gent
  Provincie Oost-Vlaanderen
  Marc Voltigier Clips and DVDs